19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Křehké řezy s tvarohem a jablky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 30 dkg
cukr 10 dkg
tuk 20 dkg
sůl špetka
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Nejprve si přiravívme těsto "deset, dvacet, třicet"´=10dkg cukru, 20dkg tuku, 30dkg moluky, 1 celé vejce a dáme na chvíli vychladit.
Připravíme si tvarohovou náplň: 1 tvaroh (vanička), cca lžíce Solamylu nebo pudinkového prášku,citronová kůra, strouhaný muškátový oříšek, cukr, sníh z 1 bílku
Oloupeme dvě větší jablka.
Malý pekáček (přibližně poloviční velikosti klasického plechu) vymastíme, a nahňácáme do něj polovinu těsta, (pekáč je vlastně jen veliká formička, tak úplně stejně). Na těsto nandáme či spíše vylijeme tvarohovou náplň, kterou poklademe silnějšími plátky oloupaných jablek. Mírně posypeme skořicí a troškou cukru a přikryjeme druhou polovinou těsta.
Protože však nápň je téměř tekutá - na vrchní placku použijerme jednoduchý fígl.
Ustřihneme si pečící papír velikosti odpovídající pekáčku, papír dobře pomoučíme a těsto na něj hńácáme stejně tak jako první polovinu do pekáčku, aby se nelepilo, nemusíme se bát moučit. Těsto potom i s papírem přeneseme do pekáčku a papír s vrchu sloupneme (s papírem nepečeme!).
Těsto propícháme vidličkou a pečeme do růžova. Kdo chce, může ještě potom pocákat čokoládou, ale to už je přímo luxus, stačí pocukrovat. Řezy doporučuji krájet až studené, kvůli zatuhnutí náplně.


Další fotografie
 


RECEPTY

Losos v bylinkové krustě s medvědím česnekem

Postup: Velkou hrst medvědího česneku, lžíci petrželky, 2 stroužky česneku, lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustové karbanátky

Postup: Kapustu očistíme, odkrojíme košťál a nakrájíme na menší kousky. Můžeme použít... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborový guláš - buřtguláš

Postup: Cibuli nakrájíme najemno, brambory a párkový salám na kostičky. Na sádle... zobrazit recept

RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Švestkové zelí

Postup: Kysané červené zelí necháme okapat. V rendlíku na sádle osmažíme nadrobno... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Zlatá Kovadlina

Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...